LGBT Deystvie > Projects > Правна програма > Събиране на данни за престъпления от омраза
hate_crime

Събиране на данни за престъпления от омраза

Младежка ЛГБТ организация Действие събира информация за всякакъв вид нарушения, възникнали по хомофобски или трансфобски подбуди.
Ако ви е отказана търговска услуга, ако сте станали обект на реч на омраза или сте претърпели по някакъв начин физическо или психическо насилие заради сексуалната ви ориентация или полова принадлежност, не се колебайте да се свържете с нас чрез info@deystvie.org или https://www.facebook.com/lgbtdeystvie.

Свържете се с нас и ако сте били само свидетел на ситуациите.
Аннонимността ви е гарантирана.

За проекта

Donor name:
ILGA Europe
Started
September 2017
Completed:
February 2018
Category:
Business Solutions

Засега хомофобията е изключена от списъка на престъпленията, които се наказват по-тежко, защото са подбудени от омраза. В момента закона окуражава атакуването на хората с различна сексуална ориентация. В най-лошия вариант за нападателите деянието се квалифицира като дребно хулиганство.

България е сред водещите по дискриминация при търсене на работа или на работното място

Страната ни е в челната класация по нетолерантност в училище. Негативни коментари или  обиди по адрес на хора с хомосексуална ориентация са ежедневие в училище.

Откритите хомофобски изявления на правителствени представители в България, религиозни водачи, както и на екстремисти, остават срещано явление.

  • Цел на проекта

    Проектът има за цел да събере данни за престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация, полова идентичност и/или изразяване на пола, станали през 2017 г. Резултатите ще бъдат публикувани в доклад, който ще бъде разпространен през февруари 2018 г. по време на Председателството на България на Съвета на ЕС.

В процес…