top of page
  • Снимка на автораDeystvie

След покана от ЕК: „Действие“ е съавтор в Доклада за върховенството на закона в ЕС

Актуализирано: 8.08


За екипа ни това е изключително постижение и признание за работата ни!


За първи път ЛГБТИ организация „Действие“ участва в подготовката на Доклада за състоянието на върховенството на правото, подготвян от Европейската комисия всяка година. Това е един от най-силните механизми на ЕК за мониторинг на държавите членки на ЕС. „Действие“ получи директна покана от ЕК, което е изключително постижение за работата ни и смисъла от реформата, която искаме да постигнем.


Основният извод от петия доклад е, че ЕС е по-добре подготвен да се справи с предизвикателствата, свързани с върховенството на закона.


Много държави членки са предприели последващи действия във връзка с препоръките от 2023 г. и са провели реформите, договорени в контекста на Механизма за възстановяване и устойчивост. Няколко държави членки започнаха важни реформи за укрепване на независимостта на съдебната власт или постигнаха допълнителен напредък по тях, се посочва още в доклада.


Същевременно продължават да съществуват някои системни опасения за независимостта на съдебната власт и се наблюдават конкретни случаи на влошаване. Държавите членки са въвели и мерки за подобряване на ефикасността и качеството на правосъдието, както и за улесняване на достъпа до правосъдие. 


В изготвения за България доклад се акцентира, че към 1 януари 2024 г. по отношение на страната ни е имало 89 водещи решения на Европейския съд по правата на човека, които все още не са били изпълнени. За сравнение – това е с четири по-малко от предходната година.  Министерството на правосъдието представи проект за създаване на национален механизъм за ефективно изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека.


Понастоящем равнището на усещането за независимост на съдебната власт в България е много ниско както сред широката общественост, така и сред предприятията, подчертава се в доклада. През 2024 г. 24 % от широката общественост и 25 % от предприятията възприемат равнището на независимост на съдилищата и съдиите като „относително добро или много добро“. Усещането за независимост на съдебната власт сред широката общественост е намаляло в сравнение с 2023 г. (30%), както и всравнение с 2020 г. (37 %). Усещането за независимост на съдебната власт сред дружествата е намаляло в сравнение с 2023 г. (33 %), както и в сравнение с 2020 г. (43 %). Основната причина, посочена от широката общественост във връзка с липсата на независимост на съдилищата и съдиите, е усещането за намеса или натиск от страна на правителството и политиците, докато причината, посочена от дружествата, е намесата или натискът от икономически или други специални интереси.


Във връзка с борбата с корупцията, в общия доклад е записано, че от миналата година насам държавите членки са подобрили своята институционална среда, за да се борят по-добре с корупцията. И все пак са необходими допълнителни действия за укрепване на превантивните уредби, като например тези, които уреждат лобирането и конфликтите на интереси и правилата за деклариране на имущественото състояние, както и за гарантиране на ефективното разследване и наказателно преследване на случаите на корупция. 


Целия доклад можете да прочете тук.


Финансира се от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). Нито Европейският съюз, нито предоставящият ги орган могат да бъдат държани отговорни за тях.


239 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page