top of page
  • Снимка на автораDeystvie

България върви по пътя на Русия



Българският парламент вчера гласува закон за забрана на ЛГБТИ пропагандата в училищата и това е само началото.


На 07 август 2024 г. Народното събрание на Република България гласува Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование (ЗПУО). С този законопроект концептуално се изменят и разширяват забраните  в системата на предучилищното и училищното образование, които понастоящем в чл. 11, ал. 2 и 3 ЗПУО го утвърждават като светско (ал.1), като „не допускат налагането на идеологически и/или религиозни доктрини и се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност“. Добавена е и следната забрана в чл. 11, ал. 2, т. 3 от ЗПУО извършване на пропаганда, популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна хомосексуална ориентация и/или определяне на половата идентичност, различна от биологичната.“


Сред легалните дефиниции се появява и такава на нововъведеното понятие „Нетрадиционна сексуална ориентация – различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове“.


Законът беше приет с почти пълно мнозинство в Народното събрание. 


Мотивите на законопроекта не съответстват на изискванията на чл. 28, ал. 2 ЗНА, а именно да съдържат „причините, които налагат приемането“ и „целите, които е поставят“, а също и „анализ на съответствие с правото на Европейския съюз“. Сред мотивите са посочени общоизвестната и приложима дефиниция за брак в българската Конституция, също и какво е разбирането на Конституционния съд за „традиционно човешко общество“. Наред с това се твърди, че през последните години е наложена „публична пропаганда на неприемлив модел на нормализиране на нетрадиционна сексуална ориентация, особено на фона на тежката демографска криза в България, както и разполагането на рекламно-информационни елементи, пропагандиращи подобни социокултурни модели, включително в непосредствена близост до учебни заведения…“. На следващо място в своите мотиви вносителите говорят за „възпитателна функция на българското училище като държавна институция“.


Изложените мотиви ясно сочат, че целите на вносителите на законопроекта излизат далеч извън предмета на регулиране на Закона за предучилищното и училищното образование. В мотивите не се говори, че е установена съответна „пропаганда“ в самите училища или образователни програми, а за обща „публична пропаганда“, която ОЧЕВИДНО Е ВЪН ОТ ПРЕДМЕТА НА РЕГУЛИРАНЕ на ЗПУО. Както алкохол и цигари е забранено да се продават в близост до училищата, но това не е забрана в ЗПУО, така и въпросната публична пропаганда, ако законодателят цели да я забрани, няма как да го направи чрез този закон. Възпитателната функция на българското училище осъществяват учителите чрез училищните програми, по отношение на които в България има Държавни образователни изисквания (ДОИ) и тяхното спазване е възложено на цяла система от органи и институции, а НЕ НА ЗАКОНА.


В проведеното вчера обсъждане в Народното събрание бяха излагани довори, свързани с религиозността на българския народ и директни препратки към християнството и мюсюлманството с директни цитати от Библията. 


В пленарна зала народните представители използваха реч на омраза и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания включително биха подлежали на санкция по Закона за защита от дискриминацията и от Европейската конвенция за правата на човека.

346 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page