„Младежка ЛГБТ организация Действие“, Фондация „Ресурсен център Билитис“ и фондация GLAS спечелиха Специален приз „Активисти на годината“ заради „съвместните си и целенасочени действия в защита на човешките права на ЛГБТИ хората през 2018 г., в следствие на които София отвори врати първият общностен ЛГБТИ център в България – Rainbow Hub — и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове.“ Наградата е част от инициативата на Български хелзинкски комитет „Човек на годината“ за отбелязване на значителните борби за правата на човека през изминалата година.

Отличието е признание за борбата за равноправие на ЛГБТИ общността и е благодарение на усилията на десетки доброволци, които продължават да предоставят времето и уменията си за постигането на малки и големи победи. Не на последно място, успехите за ЛГБТИ движението следват от готовността на редица активисти да изложат личния си живот в публичното пространство, за да поставят акцент върху проблемите, с които се борят хиляди в ежедневието си.

 

Сътрудничеството на организациите доведе до създаването и развиването на Rainbow Hub като пространство за работа и общностни събития. От откриването му досега там се проведоха десетки социални, културни и политически събития. В Rainbow Hub се срещат и младежката група BraveLab, групата за транс и интерсекс хора TIA, литературният клуб, филмовият клуб и групата за ЛГБТИ чужденци. Голямо постижение за Rainbow Hub е възможността той да отвори врати за общността. Всеки е добре дошъл да получи полезна информация за правата и здравето си и да осъществява контакти във вторник и четвъртък между 15:00 и 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 24.

 

Повод за празнуване през изминалата година беше и успешното довеждане докрай на борбата за постигането на промяна в нормативната уредба, позволяваща изписване на рецепти за 3 месеца за хората, живеещи с ХИВ. До промяната на Наредба 34 хората, живеещи с ХИВ, бяха длъжни да посещават съответното отделение всеки месец с цел получаване на антиретровирусна терапия. Успешната инициатива на Явор Конов и „Действие“ за промяна значително улеснява хората, живеещи с ХИВ, и спомага за намаляването на стигмата и неудобството от честата нужда за посещаване на лекар. Същевременно успех бе и признаването от страна на Министерството на здравеопазването на научния консенсус относно Неоткриваем=Непредаваем ХИВ. В новото методическо указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ-инфекция е обяснено, че снижаването на вирусния товар под границата на детекция със съвременните методи елиминира риска от предаването на HIV по сексуален път. Н=Н драстично намалява себестигмата за хората, живеещи с ХИВ, които се придържат към антиретровирусното лечение, припомня им, че могат да имат напълно нормален сексуален живот, но най-вече информира обществото относно факта, че човек с ХИВ-неоткриваем статус е напълно безвреден.

През изминалата година станахме свидетели и на борбата за признаване на семействата на две хомосексуални двойки с помощта на адв. Деница Любенова от Правната програма на „Действие“. В историческо решение през юли Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване на Кристина и Мариама, съпружеска хомосексуална двойка в България. В своето решение съдът отбеляза, че „отказът на органите на държавата-членка да признаят – единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна – брака му с гражданин на Съюза от същия пол (…) би могъл да възпрепятства упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от ДФЕС право на този гражданин на Съюза да се движи и пребивава свободно на територията на държавите-членки.“ Дирекция „Миграция“ обжалва решението, а Кристина и Мариама стартираха петиция пред европейските институции за признаване на правата им.

Лили и Дари, друга съпружеска двойка, стартираха петиция до българските институции за признаване на брака им, сключен в чужбина. Тя достигна над 5000 подписа и беше връчена на български депутати на кръгла маса по случай Световния ден на правата на човека. Лили и Дари също заведоха дело, което ще се гледа във Върховния административен съд през септември 2019 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here