Новото методическо указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ-инфекция, по заповед на Министерството на здравеопазването на България, e качено на сайта на институцията. В него фигурира официално признаване на научния консенсус относно Неоткриваем=Непредаваем ХИВ или Н=Н за по-кратко.

На страница 8, в точка 3.8, можете да намерите следното:

„На пациента трябва да се обясни, че снижаването на вирусния товар под границата на детекция със съвременните методи елиминира риска от предаването на HIV по сексуален път[…]

Това дългоочаквано признаване на Н=Н от страна на здравното ни министерство се случва по времето на изключително вълнуващ за хората, живеещи с ХИВ, период. В рамките на три седмици, Световната здравна организация, UNAIDS, и ECDC признаха Неоткриваем=Непредаваем ХИВ.

Младежката ЛГБТ Организация „Действие“ приветства новото методическо указание на Министерството на здравеопазването и изказва сърдечни благодарности на Експертния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ за добре свършената работа в усилията за включване на животопроменящия консенсус относно ХИВ неоткриваемия вирусен товар в документацията на най-важната здравна институция на България.

Н=Н драстично намалява себестигмата за хората, живеещи с ХИВ, които се придържат към антиретровирусното лечение, припомня им, че могат да имат напълно нормален сексуален живот, но най-вече информира обществото относно факта, че човек с ХИВ-неоткриваем статус е напълно безвреден.

Можете да свалите методическото указание от следния линк:

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2018/07/10/zapoved_rd-01-201_ot_10-07-2018.pdf

Харесвате статията? Считате че нашата кауза е и ваша? Можете да ни подкрепите с помощта на изброените методи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here