„Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.“

Антоан дьо Сент Екзюпери

Майка ми е журналист. От честните е. От нея знам, че когато вярвам в нещо, трябва да го отстоявам с вдигната глава и широко отворени очи.

Обаче съм уплашена до смърт. Не мога да мисля. Не мога дори да си поема дъх.
На входа ме посрещат спокойни, приветливи младежи. Никой не е тъжен, изплашен или пък с прекалено приповдигнато настроение. Всичко е умерено – умерено цветно, умерено шумно, умерено весело, умерено сериозно. Умерено е субективно понятие, но след всичко, което бях чувала за Прайда, и погрешното мнение, което си бях изградила, сега, когато го виждам с очите си, умерено е най-точното определение.

В този ден, когато за първи път влизам на гей прайд, се чувствам естествено, спокойна и мислите ми притихват. Това е един от редките случаи, в които се потапям напълно в момента и забравям, че „хората ни мразят“, защото „хората“ са излезли на прозорците си, махат ни и се усмихват. Забравям за различията, за несигурностите си, за страховете – тук се говори за идеали, за мечти, за по-висши, общи цели. Хората тук вярват, че промяна е възможна и то с много труд и постоянство.

Красиво е! Всички хора, по един или друг начин, сме искали да бъдем такива, когато пораснем – да се борим за това, в което вярваме, да не се отказваме, да сме силни, каквото и да става, да намерим съмишленици, да помагаме на другите, да бъдем добри… Но времето върви напред. То никога не се връща назад. Понякога го усещаме бавно, лепкаво и застояло около нас, а понякога препуска и едвам го догонваме. Понякога забравяме за какво сме мечтали като деца, а понякога го помним, но ни е страх да го кажем на глас.

Аз обичам моята приятелка и бих искала да градя живота си с нея тук, в България. Бих искала да мечтая смело и то не само за брак или възможност да се грижа за нея в болницата, ако се наложи. Бих искала да мечтая за проекти, засягащи повече хора, дори цялото ни общество, тъй като качествата и професионалните ми интереси биха го позволили. Но на този етап, творческата ми енергия много често е възпрепятствана от битови въпроси, които се превръщат в проблем, защото нашата двойка е от две жени, а не от мъж и жена.

Ще бъда част от шествието за равни права на ЛГБТИ общността и тази година, защото искам да имам смелост да мечтая!

Снимка: Анастас Търпанов

 

Харесвате статията? Считате че нашата кауза е и ваша? Можете да ни подкрепите с помощта на изброените методи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here