Не мога определя една единствена причина ОТНОВО да отида на Прайда. Най-лесно ми е да обощя моите причини в две групи: лични и принципни.

Личните причини са по-силно емоционални и това ги прави с по-голяма мотивираща сила.

Първо, искам да подкрепя хора, които обичам и които са изключително важни за мен и семейството ми, в стремежа им да бъде признато тяхното семейство, тяхното право да отгледат и възпитат децата си в България, да бъдат равноправни родители и партньори във всяко отношение. Искам да подкрепя и още един много важен за мен човек, който още търси половинката си. Той има право да бъде щастлив, да бъде приет и да бъде обичан!

На второ място, искам да покажа и да възпитам дъщеря си, че хората сме различни (всички хора!) и че точно в това е красотата на нашия вид (достатъчно грозота сътворяваме, аз искам да се фокусирам върху красотата и върху искреността). Дъщеря ми е на 2 години и моята задача е да правя света ѝ по-добър, по-справедлив, по-красив, а няма как да се случи без личен пример и без да променям себе си и без да се боря да променя неправилните и несправедливите неща около мен.

Трето, но не по значение, се запознах с много интересни и искрени хора, както част от организацията на Прайда, така и просто част от ЛГБТИ общността. Докато помагах в организирането на партито за сватбата на двете мои много близки приятелки, имах възможност да оценя колко силна подкрепа във всяко едно отношение си оказват, как са готови да се отзоват едни за други във всеки момент, как са готови да се отзоват и за мен и за дъщеря ми и за други хора, които слабо познават, просто защото могат да помогнат. Такъв тип хора са хората, които си заслужават! И те успяват с тази заразителна отдаденост да сътворят микро среда от различни хора, с различни ориентации, с различни интереси, с различен произход, с различно образование, но с едно по-човешко поведение и непосредсвени взаимоотношения.

Принципните причини са може би тривиални. Искам да живея в общество, което е надраснало живеенето в кутийките на етикетите; което търси истината; което приема различието и гледа напред, полагайки основи на едно по-позитивно бъдеще. Не обичам да влизам в полемика за Прайда, тъй като яростните противници нямат никакво желание да изслушат, камо ли да приемат някакви аргументи … каквито и да е аргументи. За това ще кажа просто:

Ще бъда на Прайда, за да подкрепя законови промени, които да дадат РАВНИ права на хората с различна от хетеросексуална ориентация, искам да наблегна на РАВНИ, не повече, не различни, а РАВНИ!

Вярвам, че промяната започва с всеки един от нас поотделно, за това на 9 юни след 16:00 аз ще бъда на Прайда! Ще се радвам да се видим там.

Харесвате статията? Считате че нашата кауза е и ваша? Можете да ни подкрепите с помощта на изброените методи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here