От доста време насам живеем в ерата на безплатното и анонимно изследване за ХИВ. За съжаление, тестването за ХИВ продължава да стои на крайно заден план в общественото съзнание и основната причина за това е липсата на сексуално образование в България. Институции като Министерството на здравеопазването и НЗОК продължават да третират ЛГБТИ+ общността като невидима. Гей мъже няма, а ако случайно има, те са малко и дискретно правят секс там някъде. Повечето лични лекари виждат всички като хетеросексуални, а и често не правят важната разлика между ХИВ и СПИН. Аналният секс е нещо за което не бива да се говори, казват някои.

След като е повече от ясно, че отново сами трябва да си помогнем, ето нещо силно значимо за споделяне с всички: регулярното тестване за ХИВ е най-бързият начин за прекратяването на епидемията.

Тоест?

Когато всеки сексуално активен човек, практикуващ секс с повече от един партньор, си наложи практиката ХИВ тест на всеки три месеца, обществото си гарантира край на епидемията.

ХИВ тестването на всеки три месеца носи всичките нужни ползи:

1) Ако случайно даден човек вече е с ХИВ, той го разбира в рамките на няколко месеца след инфектиране.

2) Той ще бъде насочен към започване на антиретровирусна терапия веднага (безплатна за всички, независеща от здравноосигурителен статус), която ще смъкне количеството ХИВ в тялото му до неоткриваеми стойности.

3) Мигновеното стартиране на терапия оптимално запазва здравето (колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добре се запазва имунитета), позволява дълъг и продуктивен живот, а неоткриваемият вирус елиминира шанса от предаването на ХИВ по сексуален път.

4) Смъкването на периода от инфектирането с ХИВ до започването на лечение до едва няколко месеца драматично намалява времето, в което носителят на ХИВ не е наясно със своя статус. С други думи, периодът, в който даден човек не знае, че е с ХИВ и че може да предаде вируса на други, е оптимално съкратен.

Когато тази практика достигне експоненциалното, българското общество ще успее да сложи край на ХИВ.

Тествай се за ХИВ безплатно, анонимно и на всеки три месеца на едно от тези места. Посъветвай всички твои приятели да се тестват регулярно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here