PrEP революцията може да бъде сравнена единствено и само с пробива по създаването на хапче против забременяване. Човекът, който изпива своята PrEP таблетка по предписание, е оптимално защитен от ХИВ. Точка.

Това е овластяване, което дефинитивно смазва риска от:

  • скъсан презерватив,
  • презерватив, който се е изхлузил
  • презерватив, който е бил сложен наопаки
  • или презерватив, който е свален от партньора ти, без да разбереш

Критиците веднага ще скочат с 50 аргумента, първият от които винаги е: НО PREP НЕ ПРЕДПАЗВА ОТ ДРУГИТЕ СЕКСУАЛНО ПРЕДАВАНИ ИНФЕКЦИИ. ПРЕДПАЗВА ЕДИНСТВЕНО СРЕЩУ ХИВ.

Да, така е, PrEP наистина те предпазва само от ХИВ и никой никога не е твърдял обратното. Но уж разбиращите, уж знаещи критици никога не допълват изказването си с два много по-значими факта:

1) С изключение на хепатит C, другите сексуално предавани инфекции се предават смешно лесно чрез орален секс, а хората масово никога не са използвали презервативи по време на орален секс. Това е тенденция, която в никакъв случай няма да се промени.

2) За другите сексуално предавани инфекции има или ваксини (хепатит А и B, HPV), или тотален лек (хепатит C, сифилис, хламидия, гонорея). За ХИВ няма ваксина, а лечението (засега) се приема всеки ден и е доживотно.

PrEP критиците не обичат да говорят за тези факти, защото знаят, че са на губещата страна на диалога. Достъпен PrEP ще има един ден в България, разбира се, но това трябва да стане по-бързо, ако имаме желанието да си спестим нарастващата ХИВ/СПИН епидемия в страната.

Другото интересно нещо е, че Министерството на здравеопазването, основен PrEP критик, не говори за факта, че не е осигурило кабинети за анонимно и безплатно изследване за сексуално предаваните инфекции (СПИ). Няма нито един такъв кабинет в България. Кога последно ви тестваха безплатно за хламидия и гонорея? Къде?

PrEP може да бъде приеман ежедневно или само „при нужда“. При повечето хора няма никакви странични ефекти, а при тези, при които има, изчезват след първия месец.

PrEP може да бъде поръчан на разума цена от следните платформи:

www.iwantprepnow.co.uk

www.prepster.info

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here