ХИВ се превръща в контролируемо хронично заболяване след въвеждането на тройно комбинираната антиретровирусна терапия през 1996 година. Още на следващата година, смъртните случаи от СПИН намаляват с 47% в САЩ.

Обаче проблемът с първоначалните комбинирани терапии за ХИВ е сериозен, защото те често са съпроводени от трайни странични ефекти.

Днес, през 2018 година, светът, в това число и България, разполага с чудесни и разнообразни комбинации от антиретровирусни медикаменти, които рядко имат каквито и да е странични ефекти. Някои от комбинациите дори могат да се приемат без храна и са съчетани в една-единствена таблетка на ден.

Някои от хората, живеещи с ХИВ, си задават въпроса „защо да започна терапия за ХИВ?“. Първо и най-вече, защото по този начин се запазва оптимално имунната система. Човек, който стриктно се придържа към антиретровирусната терапия, може да очаква да живее толкова дълго, колкото човек с ХИВ негативен статус.

На второ място, но не и по значение, идва фактът, че лечението смъква количеството ХИВ в тялото до неоткриваеми стойности. Човек с неоткриваем ХИВ не може да предаде вируса по сексуален път.

Най-съкратеният и едновременно изчерпателен отговор на въпроса „Защо да започна лечение?“ би бил: защото лечението ти дава дълъг и продуктивен живот, но едновременно с това, елиминира риска от предаването на ХИВ по сексуален път. Ако искаш, можеш да имаш деца и те няма да имат ХИВ.

Лечението за ХИВ е превенция срещу ХИВ. В момента, в който всеки човек, живеещ с ХИВ започне терапия, обществото си гарантира край на разпространението на инфекцията.

В България можеш да получиш безплатно лечение, не зависещо от здравноосигурителен статус, в едно от тези пет отделения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here