Скъпи приятели,

Вчера, 11 януари 2018 г., излезе решението на Административен съд – София град (АССГ) по делото за регистрация на еднополов брак, сключен във Великобритания – дело, което следим с много надежда и вълнение. Отказът на първа инстанция не бива да ни обезкуражава. Решението на АССГ беше очаквано за юристите, но не е окончателно. То е само първото стъпало по стълбата, която трябва да изкачим. Въз основа на щателно мотивираното решение на съдия Снежанка Кьосева ние подготвяме жалба до Върховния административен съд.

Практиката на европейските съдилища от последните години ни дава надежда, че развитието по подобни дела в други държави от ЕС ще допринесе за позитивното разрешаване на нашия казус.

В свое решение от 14 декември 2017 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заклейми отказа на Италия да признае браковете на шест двойки, сключени в чужбина. ЕСПЧ счете, че непризнаването на съюзите им като брак или друга легална форма на съжителство е погазване на човешките права на жалбоподателите. Две седмици по-рано Конституционният съд на Австрия взе решение, което легализира еднополовите бракове в страната.

Междувременно в Съда на Европейския съюз се разглежда дело относно признаването в Румъния на брак, сключен между румънски и американски гражданин в Белгия. В скорошната си позиция генералният адвокат на Съда защитава тезата, че държавите от ЕС следва да предоставят на еднополовите семейни двойки същите права на пребиваване, както и на хетеросексуалните.

Важно е да подчертаем, че ако вчерашното решение на първа инстанция касае само единичния случай на жалбоподателката, то следващото решение на ВАС ще бъде със задължителен характер и ще може да се прилага към други подобни случаи за в бъдеще. Отказът на АССГ ще ни даде възможност да отидем много по-далеч в борбата си за признаване.

Както справедливо отбелязва адв. Любенова в пледоарията си, „третирането на ЛГБ гражданите на Съюза като граждани от втора класа и нежеланието на българската държава да признае и уважи правото на избор на едно лице при формирането на интимни отношения представлява нарушение на правото на човешко достойнство, защитено от Хартата на основните права на ЕС.“

Независимо от вчерашното решение на съда, ние продължаваме да водим нашата общностна борба за достойнство и равни права и заедно ще я доведем до справедлив край. Или, както Лили Бабулкова казва: „Едва сега започваме!“

Елате на 15 януари (понеделник) от 19:00 ч. в a-hub (ул. „Христо Белчев“ №3), за да съберем идеи и истории и да подготвим становище, което да използваме в съда. Имаме нужда от подкрепа, имаме нужда да сме заедно!

Харесвате статията? Считате че нашата кауза е и ваша? Можете да ни подкрепите с помощта на изброените методи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here