Протестът срещу насилието над жените в края на ноември по категоричен начин постави проблема с насилието, основано на пола, в центъра на обществения дебат. Акцията успя да събере на едно място широк кръг от хора от различни общности и убеждения, които споделят общото мнение, че насилието в обществото е проблем, който трябва спешно да се адресира с ангажираността на цялото общество и на отговорните институции. В тази връзка адв. Деница Любенова изготви писмо, което всеки може да изпрати до Народното събрание от свое име, за да привлече вниманието на народните представители. Писмото и инструкция за изпращане може да намерите на този линк.

Тук публикуваме и цялата реч на адв. Любенова от Протеста:

 

Всяка четвърта жена в България страда от домашно насилие. Това означава, че домашното насилие се е превърнало в норма, във всекидневие. Всяка четвърта… Огледайте се сега, тук около вас… замислете се за всяка жена във вашия живот. Всяка четвърта жена… Тези цифри не говорят просто за проблем, те говорят за нормализация на проблема, за хронична, поголовна, постоянна КАТАСТРОФА.

И ето най-важният въпрос за всички нас тук — какво можем да направим? Как да се преборим?

Предложението на ГЕРБ, целящо да промени НК не е достатъчно. Наказателният кодекс не предвижд превенция. Необходима е цялостна държавна политика за противодействие на насилието основано на пола, която да бъде осъществена чрез законодателни, административни и образователни мерки. Тези мерки включват:

  1. Образователни кампания как се изграждат здравословни връзки и как да се разпознават първите симптоми на агресията;
  2. Обучения на специалисти за работа с жертви на насилие, както и с насилници.
  3. Общи и специализирани услуги за подкрепа на пострадали от насилие, които включват, но не изчерпват здравни услуги, подкрепа при търсене и наемане на работа, подслон и безопасно място, незабавна медицинска помощ, правни, психологически и здравни консултации

 

След като тези трите бъдат изпълнени идва ред на наказателноправните средства за защита:

  • Криминализиране на престъплението „Преследване“;
  • Сексуален тормоз, включително съпружеския сексуален тормоз;
  • Изнасилване, включително изнасилване, извършено по време на брака или по време на съжителството;
  • Дефиниране на престъпленията, извършени срещу жени и срещу ЛГБТИ хора като престъпления от омраза;
  • Насилието в еднополови двойки продължава, а няма никаква защита срещу него;
  • Защита на правата на транс хората в България.

 

 

В България насилие, извършено от бивш или настоящ съпруг/ партньор се счита за смекчаващо вината обстоятелство, ние искаме това да бъде отегчаващо вината обстоятелство.

Отегчаващо вината обстоятелство следва да бъде и случаите, когато насилието е осъществено в присъствието на дете.

Свеждането на изброените мерки и политики, заложени в редица международни документи, до една законодателна промяна предложена от ГЕРБ не демонстрира сериозен ангажимент от страна на Правителството за дългосрочна борба срещу насилието над жените и домашното насилие.

Предложените промени в Наказателния кодекс на РБ показват по-скоро нежелание за преборване на проблема. Дебатът, който се провежда от трибуната на Народното събрание е по-скоро мачистки и срамен и не изразява политическа воля. Защото политическа воля липсва! И това беше доказано многократно.

А когато липсва политическа воля, когато законодателят абдикира от не само даденото му право, но и вмененото задължение, а именно да създава закони, които да защитават всички граждани, НИЕ гражданското общество сме длъжни да сме намесим, за да възстановим СПРАВЕДЛИВОСТТА. Длъжни сме ние да държим очите си отворени, да говорим и да изискваме. Всеки ден, човек за човек. Насилието и унижението на човешкото достойнство НЯМАТ ПОЧИВЕН ДЕН.

Днес тук сме се събрали на едно място и с общи искания жени, роми и представители на ЛГБТИ общността. Защото осъзнахме, че деленията, наложени ни отвън са нарочни, че те целят разделение и омраза. Справедливостта, достойнството, неприкосвеността и равните човешки права не принадлежат само на определени групи, те са на всички. Репресирането на една група е репресия към цялото общество. Днес осъзнахме, че борбата на жените за справедливост е борба на ромите за справедливост, е борба на ЛГБТИ движението за справедливост. Защото нападението срещу една група или дори срещу един човек е нападение срещу целостта и ЧОВЕЧНОСТТА на цялото ни общество.

Огледайте се отново. Днес не сме малко, днес сме заедно. Днес показваме ясно и категорично, че повече така не може и че няма да държим очите си затворени! И днес гласът ни ЩЕ бъде чут! Днес Ви призовавам да изпратите писмо до Вашето Правителство, до Вашия Президент, до Вашия Омбудсман и да поискате ПРОМЯНА.

 

Снимки: Emil Metodiev за Photo EMOtions

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here