На 15 ноември ЛГБТИ активисти и членове на общността посрещнаха посланика на САЩ Ерик Рубин в Rainbow Hub – първия ЛГБТИ общностен център в България. Трите организации домакини – „Младежка ЛГБТ организация Действие“, Фондация „ГЛАС“ и Фондация „Ресурсен център Билитис“ – представиха текущата си работа и планирани бъдещи проекти, а младежи разказаха за своя принос в движението и за живота си като членове на общността.В първото си посещение в Rainbow Hub, посланик Рубин разгледа общностния център и научи повече за създаването му и за събитията, които се случват с помощта на организациите и активни ЛГБТИ доброволци.

Посланик Ерик Рубин бе придружен от културния аташе на Посолството на САЩ г-н Мат Хагенгрюбер, съветника по политически въпроси Даниела Йонова-Суайдър и прес аташето г-жа Саманта Смит. На срещата бяха повдигнати множество въпроси от работата на активистите за ЛГБТИ права и проблемите, пред които се изправят, особено в настоящия политически контекст с оглед последиците от негативната кампания срещу ЛГБТИ общността в хода на обществения дебат около Истанбулската конвенция. Посланикът беше запознат с работата на „Действие“ по признаването на брака на Лили и Дари и с дейността и целите на Правната програма на организацията.

Специално внимание беше отделено на ЛГБТИ младежите, които споделиха лични истории и разказаха за собствените си инициативи и доброволчество. Те представиха BraveLab – младежката група, която се събира в Rainbow Hub за дискусии, работилници и други интересни общностни занимания. На срещата присъстваха и представители на Студентско общество за равенство – организация, която цели противопоставянето на дискриминацията и насилието сред академичната общност на Софийския университет. Те разказаха за опитите на крайнодесни активисти да се противопоставят на работата на студентското сдружение.

Присъстващите на срещата се обединиха около нуждата от повече сътрудничество в защита на човешките права с други движения. Обсъдена беше съвместната работа с организациите за права на жените и ромите. „Действие“ обяви и присъединяването си към новосформиралата се „Лига на равнопоставеността“, неформална група, обединяваща НПО, работещи по теми, свързани с роми, бежанци, ЛГБТИ и хора с увреждания. „Лигата“ ще има своето първо събитие през месец декември 2018 г. – Месец на възможностите, по време на който ще има множество събития за повишаване информираността по въпросите, свързани с нечуващи и слабо чуващи хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here