„Младежка ЛГБТ организация Действие“ категорично осъжда думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания.

Валери Симеонов си служи с езика на омразата от години, за да дехуманизира и омаловажава хора и цели социални групи. Напомняме, че Симеонов използва трибуната на Народното събрание, за да опише ромите като „…нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни“, а ромските майки като „жени с инстинкти на улични кучки…“

Четири години по-късно Симеонов, вече вицепремиер, атакува друга уязвима група майки – майките на децата с увреждания, като ги нарече „кресливи жени“ с „уж болни деца“.

„Младежка ЛГБТ организация Действие“ застава зад исканията на майките на деца с увреждания. Ние сме водени от разбирането, че в справедливото общество борбата за социално равенство включва уважението и подкрепата към другите в нужда.

Държанието на Валери Симеонов е ясен сигнал за преминаването на поредната граница на търпимостта. Недопустимо е заместник министър-председател да изразява позиции, целящи да накърнят достойнството на хора, излезли да упражнят правото си на свободно сдружаване.

В предишни години Валери Симеонов неведнъж си е служил с похвати, с които обвинява една или друга група с цел извличане на политически дивиденти и насърчаване на изключващи практики и омраза. През 2013 г. предизборната програма на НФСБ, партията на Симеонов, включваше идеята ромите да бъдат изселвани на изолирани места извън градовете, а селищата им да бъдат превръщани в туристическа атракция. Като депутат Валери Симеонов продължи атаките си срещу ромите и през 2015 г. повтори думите си.

2016 г. видя репликата „Не ни се мотайте в краката…“, изречена срещу българи в чужбина. Политикът от НФСБ беше активен защитник на оградата на турската граница и нарече бежанската вълна „нашествие“ и признак на „латентна война“. През 2017 г. Валери Симеонов оглави акция на „патриоти“ да блокира български граждани, идващи да гласуват през турската граница. Относно видео, което показва как Симеонов дърпа възрастна жена, той казва: „Тая, пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше. Тя е единствената, която нямаше намерение да се върне и си знаеше правата.“ По-късно той се обяви в защита на поредицата от скандали на новоназначени служители, снимали се с нацистки поздрави. В началото на 2018 г. Валери Симеонов зае твърда позиция срещу Истанбулската конвенция и „за“ правителственото решение за Пирин, в последствие обявено за незаконно.

Поредният път, в който Симеонов прекрачва границите на уважението, е нов изпит за едно общество, изправяно ежедневно пред избора между омразата и общочовешките ценности. Ние настояваме за публично извинение и оставка на вицепремиера Симеонов, но също така и за качествена промяна на наратива, използван в българската политика спрямо уязвими групи с цел постигане на нови разделения в обществото и натрупване на евтин политически капитал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here