До Корнелия Нинова
Председател на НС на БСП
Копие до Сергей Станишев
Президент на Партията на европейските социалисти

Отворено писмо
във връзка с кризата от насилие над жени и позицията на ПЕС за ЛГБТИ права

Уважаема г-жо Нинова,

Обръщаме се към Вас с това открито писмо, за да Ви приканим да обмислите преразглеждане на позициите на Българската социалистическа партия по въпросите на джендър равенството, от една страна, и от друга – правата на ЛГБТИ общността.

Бруталното изнасилване и убийство на Виктория Маринова е 19-тият случай на убита жена от началото на 2018 г., като това са само случаите, огласени в медиите според наш мониторинг. За пореден път Ви призоваваме да промените позицията си относно научнообоснованото разбиране за разликата между пол и джендър, за да адресирате насилието, основаващо се на джендър характеристики. Ние желаем категорично заставане зад каузата на джендър равенството и преосмисляне на позицията на БСП в духа на ценностите на ПЕС и на демократите социалисти.

Резултатите от референдума в Румъния за конституционна забрана на еднополовите бракове ясно показаха, че дори в общества с мнозинство, което не е готово да прегърне каузата за ЛГБТИ права, хората се интересуват слабо от въпросите за брачно равенство на фона на проблеми като глобалното затопляне, насилието, корупцията, бедността и безработицата. Позицията на Партията на европейските социалисти от 8 октомври изразява ясна подкрепа за каузата на ЛГБТИ хората за равенство пред закона. Сергей Станишев защити запазването на „джендър-неутрално определение на брака в Румънската конституция“. Така за пореден път се оказва, че позициите на БСП са в разрез с ценностната основа на движението, от което са част, и конкретно с тази на ПЕС.

Призоваваме Ви да инициирате създаването на нови, ефективни мерки за справяне с насилието над жени и джендър-базираното насилие, както и да се обявите срещу погазването на правата на ЛГБТИ хората в България. Налага се предприемане на спешни законодателни мерки като криминализация на преследването, както и включване на престъпления с дискриминационен мотив сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс. Налага се и промяна в Закона за защита от домашно насилие, така че еднакво да защитава жертвите на насилие с партньори от друг пол и тези с партньори от същия пол.  Отговорността на социалистите срещу неравенството ги нарежда в първите редици в борбата за справедливост и социално включване на всички маргинализирани групи. И както казва лидерът на Партията на европейските социалисти: “Европейските социалисти и демократи винаги са се борили за ЛГБТИ правата. И ще продължим да се борим за тези права и в бъдеще. Ние сме партия на равенството и равенството пред закона е фундаментално човешко право”.

Уважаема г-жо Нинова, съгласна ли сте, че законът трябва да защитава еднакво всички граждани?

С уважение,

Венета Лимберова           Председател, „Младежка ЛГБТ организация Действие“

Симеон Василев              Директор, фондация GLAS

Пол Найденов                  Председател, фондация „Ресурсен център Билитис“

Надежда Дерменджиева  Изпълнителен директор, Български фонд за жените

Красимир Кънев               Председател на Български хелзинкски комитет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here