Разнообразни инициативи напомнят колко е важна ролята на НПО за гарантиране на правата и достойния живот на всички и приканват хората към гражданска активност

 

Кампанията #НовитеБудител(к)и: Предай нататък се случва в партньорство между „Младежка ЛГБТ организация Действие“ и още единадесет организации между 31 октомври и 2 ноември в седем града в страната, за да популяризира човешките права и демократичните ценности, да информира обществеността за активната работа на неправителствените организации за постигане на положителни промени в различни обществени сфери и да алармира за свиващото се пространство и новите предизвикателства пред гражданския сектор. Организатори са от Български фонд за жените с подкрепата на Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа.

Все по-зловещи са опитите гласовете на демократичното гражданско общество да бъдат заглушени. Натиск и агресия бликат от интернет и медиите, в политическото говорене и по улиците. Под въпрос са правата на жените, хората с увреждания и малцинствата, независимото светско образование, свободата на словото, социалната справедливост и опазването на природата. В среда на фалшиви новини, недоверие към институциите, омраза към различните и във време, в което демокрацията в цяла Европа е пред заплаха, именно гражданските организации са тези, които работят за събуждане и поддържане на чувството на солидарност, за преодоляване на омразата към уязвимите групи и за равнопоставеност и достоен живот за всички хора.

„Действие“ се включи в две събития, за да популяризира каузата на кампанията. Организацията беше част от обучителен уикенд за учители от програмата „Заедно в час“, където представи текущите дейности и предизвикателства пред развитието на човешките права в България. „Действие“ взе участие и в официалната програма с презентация за включващото образование.

На 31 октомври се състоя и коктейл за представители на гражданския сектор в България, който да открие общностния център Рейнбоу Хъб за неправителствени организации. Целта на събитието бе да представи в неформален вид дейността на организациите и случващото се в Хъба, както и да даде възможност за изграждането на нови контакти и мрежи.

Rainbow Hub е отворен всеки вторник и четвъртък от 15:00 до 18:30 и всеки е добре дошъл да се консултира по въпроси, свързани с правата на ЛГБТИ хората в България, да потърси подкрепа или просто да се запознае с доброволците и екипа на Хъба. Пространството предлага интересни книги и информационни материали на куиър тематика, ъгъл за безопасен секс с безплатни презервативи и лубрикнати. На място се предлага и анонимно и безплатно тестване за ХИВ с орални тестове. Освен в приемното време, Rainbow Hub предлага срещи на различни групи по интереси: групи за самоподкрепа на ЛГБТИ младежи BraveLab, транс и интерсекс хора T.I.A., ЛГБТИ родители и съ-родителство. В пространството се срещат филмовият и литературният клуб – Big Gay Film Club и Big Gay Book Club, както и групата за англоговорящи ЛГБТИ хора – Rainbow Sofia. Домакините приветстват нови инициативи и самоорганизиране на събития от общността.

С разнообразни инициативи в Карлово, Ловеч, Пловдив, Смолян, Хисар и Ямбол ще бъде популяризирана работата и на останалите организации-партньори в инициативата – Български фонд за жените (София), Клуб на жените „Родопчанка“ (Смолян), Институт за изследвания на мира (Пловдив), фондация „Джендър алтернативи“ (Пловдив), читалище „Умение“ (Ямбол), СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ (Карлово), сдружение „Екомисия 21“ (Ловеч), асоциация „Голям брат голяма сестра“ (Пловдив). Сред партньорите са още фондация „БлуЛинк“ (София), които помагат историите за доброто да стигнат до повече хора, медията „Клуб Зет“ се ангажира с качествени аналитични и разследващи материали, които да изяснят причините и откъде идва атаката срещу демократичните европейски ценности, и фондация „Медийна демокрация“ (София), която работи върху специален анализ на тенденциите за изграждане на публичния образ на гражданското общество в България след 1989 до днес.

Заключителното събитие ще е в София на 2 ноември 2018 г. (петък), където на кръгла маса, озаглавена „Гласове под обсада“, ще бъдат представени изследвания на речта на омразата и заплахите пред свободата на словото, както и какви са последващите ходовете за отстояване и разширяване на гражданското пространство. След дискусията ще бъдат отличени “Свободните електрони” за 2018 г. – традиционната награда на БлуЛинк за постижения в използване на Интернет и информационните технологии в подкрепа на гражданското общество, демокрацията, опазването на околната среда и ценностите на обединена Европа.

За „Младежка ЛГБТ организация Действие“

„Младежка ЛГБТ Организация Действие“ е сдружение, целящо да подпомага ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс) общността в България чрез премахване на всички форми на правна, социална, културна и икономическа дискриминация въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност. Организацията предоставя безплатна правна помощ, поддържа своя младежка програма и предлага информация и материали, свързани със сексуалното здраве. „Действие“ е организатор на София Прайд Филм Фест и един от организаторите на София Прайд и на първия ЛГБТИ общностен център Рейнбоу Хъб.

За повече информация:

Венета Лимберова, Председател, „Младежка ЛГБТ организация Действие“, info@deystvie.org, моб. тел. 088 879 26 99,  www.deystvie.org.

За Български фонд за жените:

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска фондация, която подкрепя  местни граждански организации (НПО), работещи по правата на жените и за постигане на реална равнопоставеност между половете във всички сфери на обществения живот. Фондът работи за преодоляване и елиминиране на стереотипите, дискриминацията и насилието, основани на пола, и за развитие на общество, в което всяко момиче и жена да има условия да разгърне своя потенциал и възможности в най-пълна степен. За своите 14 години съществуване Фондът е подкрепил над 200 проекта с над един милион лева.

За повече информация:

Гергана Куцева, Директор „Развитие и комуникациии“, Български фонд за жените, gergana@bgfundforwomen.org, моб. тел.: 088 727 53 01, www.bgfundforwomen.org.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here