Бездомни са хората, които живеят на улицата. Те са едновременно познати и непознати. Виждаме ги всеки ден, но никога не се вглеждаме в тях. Техният свят съществува паралелно с нашия. Донякъде обаче сме способни да разберем техните затруднения, когато някои успее да ни ги обясни и да си представим, че сме на тяхно място…там, на улицата. Най-силно им съчувстваме и разбираме през зимните месеци, защото всички усещаме вцепеняващия студ. Тогава имаме нужда да се сгреем – отвътре и отвън. Даряваме топлина чрез прегръдки, подаръци, мили думи…шалове и шапки.

Благотворителната инициатива „Изплети топлина“ съществува от септември 2012 г. Чрез нея стотици хора успяват да споделят, както материална, така и душевна топлина. Кампанията свързва „търсещи и даряващи помощ“, а участниците в нея се увеличават всяка година, тъй като за да станеш доброволец е достатъчно да имаш силно желание да помогнеш. Плетат се шапки, шалове и ръкавици и се даряват на хора, живеещи на улицата.

Тази година Младежката ЛГБТ организация Действие се включва в инициативата на „Изплети топлина“ като кани всеки, който желае да поплете в приятна компания, в ЛГБТИ общностния център – Рейнбоу хъб (Rainbow Hub). Венета Лимберова, която е инициатор на плетенето от страна на Действие, разбира за „Изплети топлина“ преди години, когато мечтае да плете терлици сама. Сбъдвайки собствената си мечта, тя продължава година след година да помага в плетенето и да въвлича и други в доброволчеството. Венета вярва, че инициативата е „чудесна възможност да помагам, а едновременно с това и да уча нова неща.“

Първата среща за плетене и стопляне се проведе на 2-ри ноември и събра дузина ентусиасти, измежду които само неколцина умееха да плетат. Благодарение на организаторите и две от участничките със сръчни ръце, всеки един доброволец получи и овладя в различна степен една или две куки за плетене. Освен, че научиха как се плете, участниците се увлякоха в спокойни разговори и неусетно бяха изплетени първите сантиметри топлина.

Всеки доброволец има различна мотивация да сподели личната си топлина с нуждаещите се. Валентин Костадинов например открива наскоро плетенето като предизвикателство за себе си, търсейки ново умение, което да развие във връзка с участието си в конкурса за награда на херцога на Единбург. Той се включва в клуба „Плетем в София“ и помага на доброволците в Рейнбоу хъб със съвети за начинаещи.

Шого Морин пък споделя, че отдавна е търсил място, където да се научи да плете, а също и се е надявал, че ще може да се включи в инициатива, подкрепена от ЛГБТИ организация, която засяга проблеми и на други групи в обществото. Той вярва, че това е добър начин да се повиши информираността на ЛГБТИ хората, а също и да се създаде ЛГБТИ движение, което не е изолирано от обществото, а е силна и пълноценна част от него.

Следващата среща за плетене е на 18-ти ноември, когато ще се опитаме с общи усилия да изплетем един шарен, общностен шал, символизиращ силата и топлината, която сме способни да споделим с всеки, които има нужда от нея.

Каква е твоята лична причина да се включиш?

Мила Милиева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here