news-idПрез месец март 2018 г. „Младежка ЛГБТ организация Действие“ стана пълноправен член на Мрежата на европейските ЛГБТИК* семейни асоциации (НЕЛФА) като признание за дългогодишните усилия на организацията за правата на семействата в общността. Венета Лимберова, председател на „Действие“, се включи в борда на директорите на НЕЛФА. Членството в авторитетната асоциация дава нови възможности за изграждане на връзки с европейски организации, споделяне на опит и съвместни проекти.

 

НЕЛФА (http://nelfa.org) е основана на 1 май 2009 г., за да обедини семейни асоциации, работещи за ЛГБТ родители и техните деца. Международната асоциация цели да се бори за равни права на ЛГБТИК* семействата в Европа и съдейства за възприемането на политики, гарантиращи равните възможности в областта на правото, финансите, образованието, социалната среда  и пр. Във фокусът на организацията е и осигуряване на правото на свободно придвижване между страните-членки на ЕС за семействата от ЛГБТИК* спектъра. Сред приоритетите на НЕЛФА са повишаването на информираността, подкрепата за инициативи и проекти и работата с европейски, национални и неправителствени партньори.

 

Чрез своята правна програма „Действие“ цели да подпомага ЛГБТИ хора и техните семейства като предоставя безплатна правна помощ и осигурява информация за възможностите за еднополовите семейства въпреки недостатъците в българското законодателство към настоящия момент. През 2017 г. с помощта на организацията бе заведено и първото за България дело за признаването на брак между две жени, сключен във Великобритания. Разрешаването на делото в полза на двойката би означавало стъпка напред в неравното и дискриминационно третиране на ЛГБТИ семействата в България.

Харесвате статията? Считате че нашата кауза е и ваша? Можете да ни подкрепите с помощта на изброените методи.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here