Ако живееш с ХИВ, е редно да започнеш АРТ (антиретровирусна терапия) възможно най-скоро.

България спазва препоръките на European AIDS Clinical Society, следователно е редно да започнеш една от АРТ комбинациите в инфографиката:

свали инфографиката

 

АРТ е поддържащо лечение за хората, живеещи с ХИВ и е толкова успешно, че смъква количеството на вируса в кръвта на пациента до НЕОТКРИВАЕМИ стойности.

Важно е да започнеш АРТ възможно най-скоро, защото по този начин предпазваш имунната си система от трайни и необратими увреждания. Най-добрите новини са, че най-новите комбинации на АРТ са съпроводени от много малко или никакви странични ефекти.

Човек, който се придържа стриктно към АРТ и успоредно с това води здравословен начин на живот, може да очаква да живее толкова дълго, колкото човек с ХИВ негативен статус.

АРТ се приема всеки ден без изключение. Вече има комбинации на АРТ, които дори могат да се приемат без храна.

Можеш да получиш безплатно АРТ в едно от следните 5 отделения в България. Ще получиш АРТ независимо от това дали си здравно осигурен или не. Преди да ти бъде предписан АРТ, е задължително да ти бъдат направени следните изследвания:

  • Тест за резистентност чрез генотипиране
  • Тест за Вирусен товар (количеството ХИВ в милилитър кръв)
  • Тест за брой CD4-T клетки (клетките, които ХИВ атакува)
  • Тест за чувствителност към медикамента Абакавир, HLA-B*5701 (само и едиствено, ако лекарят планира да ти предпише АРТ включващ Абакавир)

Знай много добре, че като пациент, имаш право на информиран избор на АРТ. Ако докторът, който ти предписва АРТ, ти дава комбинация, която не фигурира в инфографиката, е редно да споделиш своите притеснения и ясно и културно да поискаш комбинация от списъка по-горе.

ПОМНИ: АРТ се пие всеки ден и до живот, следователно е изключително важно да започнеш с една от препоръчителните комбинации от списъка горе!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here